Кава-брейк - це традиція багатьох велосипедистів. Варіантів приготування кави величезна кількість, так який спосіб найбільш корисний?
Кофеїн є невід'ємною частиною в раціоні велосипедиста. Він стимулює центральну нервову систему, що сприяє викиду адреналіну і приливу енергії. Це ідеальний варіант для людей, що беруть участь в спортивних змаганях на витривалість.
Кофеїн сам по собі прискорює обмін речовин і зберігає глікоген у м'язах, тому чорна кава перед ранковим тренуванням на голодний шлунок допоможе спалити більше жиру.
Однак, надмірне вживання кофеїну може порушити якість сну, що, в свою чергу, може привести до гормонального збою, порушення обміну речовин, і викликати ряд захворювань. Будьте обережнішими з кофеїном, щоб не нашкодити собі.
Але який спосіб приготування кави краще і коли його пити? Подвійний еспресо перед поїздкою дає потужний заряд енергії. Кофеїн стимулює систему, але без молока може нашкодити шлунку. Американо з цукром і трохи молока - також відмінний варіант. Він додасть енергії, не викликаючи ніякого дискомфорту в шлунку.
Після поїздки можна випити напій з молоком для того, щоб відновитися. Можна вибрати латте або мокка зі знежиреним молоком, зайві калорії ні до чого. Так організм отримає необхідну для відновлення кількість білка, кальцію і жиру.
Яку каву в зернах вибрати?
Різні сорти кавових зерен мають більшу чи меншу кислотність. Не рекомендується пити під час поїздки міцні кавові напої людям, у яких підвищена чутливість шлунка.
Як правило, зерна, вирощені в більш високих місцевостях, наприклад, в Кенії, мають більш кислий смак, ніж вирощені на плоских мексиканських плантаціях. Крім цього, необхідно звертати увагу на колір зерен - чим темніше, тим краще. Насичений темний колір досягається більш глибоким обсмажуванням, що одночасно знижує кислий присмак.
Стандартна чашка кави містить 100мг кофеїну, безпечна кількість кофеїну для здоров'я - 400 мг в день.
Існують два основних сорти кави: Арабіка, який містить 0,8-1,4% кофеїну, і Робуста, який містить 1,7-4% кофеїну. Зерна Арабіки більш кращі через м'який і менш гіркий смак. На нього припадає близько 80% всієї виробленої кави.
Рівень кофеїну в каві:
• Кращий варіант перед поїздкою: Подвійний еспресо; 185 мг кофеїну, 6 ккал, 0,4 г білка, 0,8 г вуглеводів, 0,2 г жиру.
• Кращий варіант під час поїздки: Американо (з невеликою кількістю знежиреного молока); 277 мг кофеїну, 18 ккал, 1,6 г білка, 2,6 г вуглеводів, 0,3 г жиру.
• Кращий варіант для відновлення: Мокка (з цільним молоком); 75 мг кофеїну, 301 ккал, 10,7 г білка, 57,4 г вуглеводів, 11,3 г жиру.